Verona: Ειδυλλιακή ατμόσφαιρα στην πιο διαχρονική πόλη-σύμβολο του Έρωτα


Λένε πως οι πόλεις που διασχίζονται από ποτάμια είναι οι ωραιότερες και οι πιο ατμοσφαιρικές. Πάρτε για παράδειγμα τη Ρώμη, το Λονδίνο, το Παρίσι ή το Άμστερνταμ. Και φυσικά η Βερόνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση! O ποταμός Adige την αγκαλιάζει και προσδίδει χρώμα και ρομαντισμό σε μια πόλη που ούτως ή άλλως είναι διαχρονικό σημείο αναφοράς των ερωτευμένων. Φρόντισε ο William Shakespeare γι΄αυτό, όταν στα πρώτα χρόνια της καριέρας του και συγκεκριμένα το 1595, έγραψε το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», μια από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του, με κεντρικό της θέμα τον ατυχή έρωτα δύο νέων που κατάγονταν από αντίπαλες οικογένειες ευγενών της Βερόνας. 

Casa di Giulietta 
Aν και πολλοί θεωρούν την ιστορία ως προϊόν φαντασίας του Shakespeare, ή πιο σωστά ως αντικείμενο κλοπής ή έμπνευσης από παλαιότερο έργο άλλου συγγραφέα, το σπίτι της Ιουλιέτας τοποθετείται στην Via Cappello 23 της Βερόνας, που σαν λέξη μας φέρνει συνειρμικά στο νου το οικογενειακό όνομα της ηρωίδας, δηλαδή Capuleti. Καμία ουσιαστική απόδειξη δεν έχουμε που να επιβεβαιώνει την ταύτιση αυτού του σπιτιού του 13ου αιώνα με την επιφανή οικογένεια των Καπουλέτων, αυτό ωστόσο δεν αποτρέπει τους απανταχού ερωτευμένους από το να ταξιδέψουν μέχρι τη Βερόνα και να αποτίσουν φόρο τιμής στο θρυλικό μπαλκόνι και τον κήπο όπου συναντήθηκαν κρυφά για πρώτη φορά οι δύο νεαροί εραστές. Πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο για το εισιτήριο, μπορεί κανείς να εισέλθει στο μουσείο που στεγάζεται στην οικία. 

Το μπρούτζινο άγαλμα της Ιουλιέτας


Tο υποτιθέμενο μπρούτζινο άγαλμα της Ιουλιέτας κοσμεί τον κήπο και εικάζεται ότι φέρνει τύχη σε όποιον αγγίξει το στήθος της. Ο τοίχος είναι καλυμμένος από τα χιλιάδες ερωτικά μηνύματα που αφήνουν οι επισκέπτες, ενώ όποιος πιστεύει στο θαύμα του έρωτα, μπορεί να «κλειδώσει» τον έρωτά του με ένα λουκέτο. Είτε μύθος είτε πραγματικότητα, το διάσημο αυτό αξιοθέατο, που έχει ανακηρυχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco, προσελκύει πλήθη τουριστών ειδικά κατά την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σε επισκεψιμότητα σημεία της Ιταλίας





Αφήνω πίσω μου το σπίτι της Ιουλιέτας και τους μύθους περί φλογερών ερώτων και αιώνιων εραστών και στρέφομαι προς ένα λιγότερο ειδυλλιακό παρελθόν. Σε κοντινή απόσταση, στην Piazza Bra, συναντώ την εντυπωσιακή Arena, την τρίτη σε μέγεθος παγκοσμίως, με χωρητικότητα που φτάνει περί τους 30.000 θεατές. 

Arena di Verona

Χτισμένη μόλις το 30 μ.Χ., σε μια περιοχή που την εποχή εκείνη βρισκόταν έξω από τα τείχη της πόλης, η περίφημη Αρένα λειτούργησε ως σημείο συνάντησης των Ιταλών και τόπος διεξαγωγής παραστάσεων και αγώνων, όπως οι venationes που περιλάμβαναν κυνήγι άγριων εξωτικών ζώων. Το 117 μ.Χ. ένας ισχυρός σεισμός στάθηκε η αιτία να καταστραφεί ένα τμήμα της Αρένας. Σήμερα ο χώρος στεγάζει πλήθος μουσικών παραστάσεων και παίζει σημαντικό ρόλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου. Το ταξίδι μου στη Βερόνα προηγήθηκε κατά πολλά χρόνια του πρώτου μου ταξιδιού στη Ρώμη, έτσι θυμάμαι πόσο πολύ είχα εντυπωσιαστεί από την Arena, μέχρι τη στιγμή που αντίκρισα βεβαίως το άκρως εντυπωσιακότερο Κολοσσαίο... 

Πύλη στα Αρχαία Τείχη, Piazza Bra

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραδοσιακή πολωνική σούπα zurek

Τι είναι το kaymak και πώς μπορούμε να το φτιάξουμε;

Szentendre: Το χωριό των καλλιτεχνών

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Λέρου

Οι ιστορικές πλατείες της Ρώμης